top of page

jobba mindre, lev mer


Känner du att livet går för fort? Att det är något i dig som skaver? Kanske tycker du att ditt arbete tar för stor plats i ditt liv och i din vardag, samtidigt som ditt jobb påverkar din hälsa negativt. I mer än tio år har Maria Österåker strävat efter att jobba mindre och leva mer. Kom och lyssna på när hon personligt berättar om vad som händer när jobbet saktar ner. Maria har tvingats omvärdera sin syn på pengar, framgång, mening och identitet. På samma gång har hon allt starkare börjat känna att livet bär.  Föreläsningen baserar sig på Österåkers bok med samma titel från år 2021.

Längd: 1,5 h

 

självhushållning i praktiken 1-2

Del 1: Nyfiken på självhushållning? Det här är föreläsningen som ger dig både inspiration och kunskap för att starta upp på ditt eget sätt. Maria Österåker delar frikostigt med sig av sina berättelser, erfarenheter, tips och råd kring sin familjs resa från lata konsumenter till medvetna livsnjutare. Vi kliver helt enkelt in i självhushållarens vardag. Ämnen som tas upp är vad självhushållning är, hur man enkelt kommer igång, att odla, att fundera på djur, självhushållande på andra saker som t.ex. kosmetika. 

Del 2: Det här är föreläsningen som kliver djupare ner i självhushållningens värld. Hur tänker man kring pengar och konsumtion? Hur vågar man växla ner? Kan vi se självhushållning som ett sätt att hushålla med oss själva? Och kan vi tänka att självhushållningen är ett verktyg för att kunna påverka vår omgivning till en bättre värld?

Maria Österåker är författare till böckerna Lev mer på mindre och Självhushållning i praktiken. Hon driver även bloggen Lev mer på mindre. Ta del av Maria Österåkers tankar om att leva ett liv som inte tillhör normen. Vi kliver helt enkelt in i självhushållarens hjärna!


Längd: 1,5 h / del

hönseri för nybörjare


Funderar du på att skaffa gårdshöns? Maria Österåker ger dig praktiska tips, nyttig kunskap och egna berättelser om hur det är att leva med höns. Maria har i tio års tid haft höns för eget bruk. Hon utgår från hönsens naturliga instinkter och som tack har hon fått gyllengula äggulor och ulliga, små kycklingar. 

Längd: 1,5 h / del

Klicka här!

köpstopp!

Utmana ditt sätt att se på konsumtion och köpbeteende. Enkla tips och idéer för att minska din konsumtion utlovas. 

Varför köper vi så mycket grejer? Ifjol utmanade Maria Österåker sig att endast få köpa sju nya klädesplagg - hon klarade sig på två. Två! Hurudant är ditt köpbeteende? Vill du inspireras till att shoppa mindre? Ja, kanske till och med utmana dig själv med ett kortare eller längre köpstopp. Medveten konsumtion kan bli en livsstil och är en efterlängtad motvikt till vår tids shoppingsjuka. Maria Österåker lovar utmana ditt tankesätt kring konsumtion och ge dig praktiska tips och idéer för hur du kan minska den. Hon gräver djupare in i vår relation till kläder, prylar, inredning, presenter, mat och resor.

Längd 1,5 h

Prata pengar

Förbereder du ditt barn att på ett vettigt sätt kunna tänka kring pengar, ekonomi och konsumtion? I många familjer är tyvärr "pratet kring pengar" inte något som hör till vardagen. Det här vill Maria Österåker ändra på. -Att lära våra barn att använda pengar på ett vettigt sätt, samtidigt som de undviker fallgroparna när det gäller att spara, låna och investera är en viktig förberedelse inför framtiden. Därför kan vi se detta som en föreläsning kring ekonomisk uppfostran. 

 

Maria Österåker är utbildad inom ekonomi och har  ekonomiskt uppfostrat tre tonåringar. Dessutom har hon tidigare jobbat som ekonomilärare på högstadiet och har lyssnat till hur många ungdomar idag tänker kring pengar och konsumtion samt betraktat hur det ekonomiska tänkandet rör sig ute i samhället.

Under föreläsningen delar hon med sig av sina tankar kring ungas ekonomi och vilka frågor som borde ingå i en normal ekonomisk uppfostran. Hon ger dig många praktiska tips om hur du pratar pengar med din tonåring. Tips som du även har stor nytta av själv! 

Längd 1,5 h

 

 

hållbarhet i vardagen

 

Skulle du vilja leva mer hållbart och balanserat men ”liksom fastnat” i startgroparna eller möjligen halvvägs? Behöver du pepp och inspiration för konkreta, hållbara handlingar i vardagen?
 

Maria Österåker har i många år försökt anamma en hållbar vardag -både i stort och smått. Hon driver även IG-kontona Hållbarhetsutmaningen 2021 och Lev mer på mindre. Hon är en omtyckt föreläsare inom medveten konsumtion, downshifting och självhushållning, där hon även skrivit flera böcker

Längd 1,5 h

 


 

bottom of page